Stok baru sudah sampaiii...!!!!

Rabu, 29 Ogos 2018

Hello

I,am diagnosed with laryngeal cancer,
i want to leave money to you,am giving my body to science for research.
i want this last act of mine to be an offering to GOD and humanity.
respond so i know you got this.God bless you abundantly.

Rabu, 22 Ogos 2018

Hi

I,am diagnosed with laryngeal cancer,
i want to leave money to you,am giving my body to science for research.
i want this last act of mine to be an offering to GOD and humanity.
respond so i know you got this.God bless you abundantly.

Ahad, 3 September 2017

I need Assistance on Investment

Greetings to you from Ivet,
I want you to read my letter with one mind and help me. I am Ivet Battacchi The only daughter of late Mr. and Mrs. Battacchi, My Late father was a very wealthy cocoa dealer in Lome Togo before he was poisoned to death by his business associates on one of their outing to discuss on a business deal.
When my mother died when she was given birth to me, my father took me so special because I am motherless. Before the death of my late father on 18th December 2015 in a private hospital here in Lome Togo. He secretly called me on his bedside and told me that he has a sum of USD9, 000,000.00 Nine million United States dollars left in a suspense account in a local bank here in Lome Togo, that he used my name as his only daughter for the next of kin in deposit of the fund.
He also explained to me that it was because of this wealth that he was poisoned by his business associates that I should seek for a foreign partner in a country of my choice where I will transfer this money and use it for investment purpose, such real estate agent,
I am 18year old. Dear I am honorably seeking your assistance in the following ways.
1) To provide any bank account where this money would be transferred into.
2) To serve as the guardian of this fund.
3) To make arrangement for me to come over to your country to further my education and to secure a residential permit for me in your country.
Moreover, I am willing to offer you 35 percent of the total sum as compensation for your effort input after the successful transfer of this fund to your nominated account overseas.
I want you to help me not because of the 35 percent I want to offer you but to take me as your adoptive child and take good care of my life. Please save my life.
Hope to hear from you immediately for more details for you to receive the money so that I can be coming to your country immediately after you have receive the money so that I can continue my education while this money will be invested by you.
Please reply back to my private email address for more details.  ivetbattacchi@outlook.com
Thanks and God Bless.
Best regards,
Ivet Battacchi.

Khamis, 3 September 2015

Greetings From, Miss Lea Behati.

Greetings From, Miss Lea Behati.
With all due respect, I want you to read my letter with one mind and help me. I am The only daughter of late Mr.and Mrs Behati.
,My Late father was a very wealthy cocoa dealer in Lome Togo before he was poisoned to death by his business associates on one of their outing to discuss on a business deal.
my mother died when she was given birth to me, since then my father took me so special because I am motherless. Before the death of my father on 2nd January 2014 in a private hospital here in Lome Togo. He secretly called me on his bedside and told me that he has a sum of USD5,000,000.00 United States dollars left in a fixed deposit account in a local bank here in Lome Togo, that he used my name as his only daughter for the next of kin in deposit of the fund.
He also explained to me that it was because of this wealth that he was poisoned by his business associates that I should seek for a foreign partner in a country of my choice where I will transfer this money and use it for investment purpose, such as real estate agent,
I am 18 year old. Dear I am honorably seeking your assistance in the following ways.
1) To provide any bank account where this money would be transferred into.
2) To serve as the guardian of this fund.
3) To make arrangement for me to come over to your country to further my education and to secure a residential permit for me in your country. Moreover, I am willing to offer you 30 percent of the total sum as compensation for your effort input after the successful transfer of this fund to your nominated account overseas.
I want you to help me not because of the 30 percent I want to offer you but to take me as your adoptive child and take good care of my life. Please save my life.
Hope to hear from you.
Thanks and God Bless.
Best regards,Lea.Behati

Selasa, 26 Mei 2015

ANTARA LIABILITI BANK CIMB DAN 1MDB...SATU ANALISA RINGKAS YANG BAGUS..!!

Artikel ini ambo petik dari wall fb Romie DaVinci .... banyak yg boleh dipejari oleh pihak2 tertentu...!!


Buletin khas : Apabila si bahlol cuba berbicara...
Saya meliti banyak posting yg cuba membandingkan CIMB bank dgn 1MDB dan ternyata si bahlol itu tidak ada asas ekonomi dan kewangan... Maka terciptalah satu perbandingan yg boleh saya anggap sebagai hasil kerja budak sekolah yg baru nak kenal apa itu aset dan liabiliti seperti yg di viralkan sebelum ini...
Jawapan saya kepada mereka yg kurang cerdik menggunakan gambar tersebut sebagai 'weapon' menyerang pengkritik najib adalah seperti berikut :
TNB, Sime Darby dan CIMB yg mempunyai saham dari khazanah dan tidak sama bagi setiap asset dan liabiliti apa lagi nak bandingkan dgn 1MDB yg berbeza asset dan liabilitinya
Berkenaan liabiliti bank macam CIMB tu... jumlah tu termasuklah duit pendeposit. Mereka keliru dan ingat bila sebut saja liabiliti semua semestinya hutang... Aset bank termasuk lah pinjaman yang diberi pada peminjam... Aset dan liabiliti dalam bank mesti sama jumlahnya... 'Basic function of Banks' yang bertanggung jawab untuk mengumpulkan deposit... 'Banks are to mobilize deposit n to channel the deposit to people who need funding'... Deposit tu jadi liability, 'loan' jadi aset... Bank ibarat orang tengah untuk orang kumpul duit... Duit2 pendeposit dalam penyata kewangan bank di tulis sebagai LIABILITI. Manakala duit yang bagi pinjam di tulis sebagai ASET. Kalau bank ambik duit pendeposit (LIABILITI) RM1 Bank kemudian akan bagi pinjaman RM1 (ASSET). Jadi aset dan liabiliti dalam bank mesti sama jumlahnya...
1MDB pinjam dari bank nak buat 'business'... Dia pinjam kene bayar faedah 6.5%... Tapi 'business' 1MDB tak ada 'generate income or cash flow'... Jadi, macam mana 1MDB nak bayar hutang?
Bank ada 'cash flow' setiap hari sebab setiap hari orang deposit dan 'withdraw money'. Lagi pun bukan 100% deposit bank bagi pinjaman... 4% simpan di BNM, manakala beberapa % antara 8% - 12% simpan 'in liquid asset' (aset mudah tunai) macam 'BNM papers' atau MGS dan perlu ada 'back by capital atau modal sendiri minimum 8%... 1 MDB ada buat macam tu ke?... Memang aset lebih dari liability tetapi aset tu naik 'because of revaluation'... Cuba jual kalau boleh dapat 'value' yg sama...
Agaknya adalah si 'cerdik' yang buat 'research' kononnya untuk dibandingkan dengan 1MDB... 'Hutang' TNB, Sime Darby dan lain2 tu pun diragui jugaklah kalau di ambil keseluruhannya dari LIABILITI... Sebab hutang hanya sebahagian dari liablity... Hutang TNB atau Sime Darby ada 'back up by cash generating asset' dan nak buat hutang berapa banyak pun ok 'as long as cash flow' ada... 1MDB punya aset mana ada 'cash inflow'... 'Cash outflow' saja yg ada...
Aset dan Liabliti tertulis dalam 'balance sheet'... Jumlahnya mesti 'tally'... Contoh kalau 1MDB pinjam RM42 billion, Pinjaman tu dalam 'balance sheet' jadi liabiliti manakala tunai dari pinjaman tu jadi Aset Semasa. Jadi liabiliti dan aset dalam 'balance sheet' mesti sama... 'The balancing number is the shareholder's fund n in case of 1mdb asset revaluation'... 'Which is' modal 'on paper' saja...'Not solid cash capital'... Sebab itu 1MDB tak boleh bayar hutang...
Untuk 'balance' kan akaun 1MDB tu maka dinaikkan nilai 'shareholder fund' tu atau hanya 'revalue paper assets' untuk apungkan jumlah nilai aset2 1MDB tetapi hanya atas kertas saja bukan nilai sebenar... Dari tahun 2013 ke 2014 nilai aset tu naik sampai RM3 billion setahun atas sebab ini...

Romie DaVinci

Rabu, 20 Mei 2015

BAS MINI ..LEJEN KL ...!!!


Antara benda lajen di KL ini adalah bas mini... otai2 KL mesti kenal sangat dengan kenedaraan ini.. bergerak macam kipas kudung di kesesakan jalan di dada Kuala Lumpuir.

Ambo sendiri punya banyak kenangan bila di sebut bas mini ini..ada seribu satu kisah dalam bas mini yg cuma boleh muat 20-30 penumpang itu...

bermacam manusia yg naik bas mini...bermacam peel yg kita boleh tenguk... dari yg benar2 baik..hingga yg benar2 jahat....

Lejen ini mula bergerak di KL  sekitar tahun 1975 bermula dengan tambah cuma 40 sen.. kemudian pada awal tahun 90an dinaikan kpd 50 sen..dan dinaikan lagi 10 sen menjadi 60 sen satu hala....

bas Mini yang pernah mejadi kenderaan paling terkenal di KL telah ditamatkan perkhidmatan nya pada bulan Julai 1998...




Khamis, 6 Mac 2014

TAWARAN DISKAUN SAMAN DBKL AKAN BERAKHIR SABTU INI..!!!





Kempen tawaran diskaun kompuan DBKL akan berakhir pada hari sabtu 8 Mac nanti.  Hampir 33,000 saman telah dijelaskan sempena tawaran bayaran purata RM30 untuk setiap notis kompuan yg dikeluarkan.
DBKL telah berjaya mengutip hampir RM700,000 dari kempen itu.

Saman boleh dibayar samada di kaunter bayaran DBKL atau pun di pejabat Pos dengan membawa notis kompuan atau pun no kenderaan. Nama pemilik mungkin akan disenarai hitam jika gagal membuat bayaran dalam masa yg ditetapkan...

ambo rasa kita perlu cepat2 ambil kesempatan ni.... berbanding saman biasa berjumlah antara RM50 - RM300 ... kini cuma RM30 sahaja.. cuma ambo harap DBKL boleh lanjut kan sikit lagi masa agar lebih ramai dapat menjelaskan samaN mereka.




S